Boreus westwoodi

(Hagen, 1866)

Boreus westwoodi patrí do radu Mecoptera (srpice). Vyskytuje sa od zimy do jari. Dáva prednosť horským a podhorským oblastiam. Stretneme ich hlavne v machu pri "päte" stromov, niekedy aj na snehu a to hlavne ak je teplota okolo nuly. Živia sa mŕtvym hmyzom, ale aj rastlinnou potravou - vycuciavajú šťavu z machov.

Samce majú zakrpatené krídla, zakrivené do podoby "háčikov". Samička je bezkrídla. Pária sa na jeseň pričom samček nosí samičku na chrbte niekoľko dní. Samička potom znáša vajíčka, jednotlivo do vrchnej vrstvy pôdy, z ktorých sa potom liahnu larvy. Tie sa vyvíjajú po dobu dvoch rokov a dospelý jedinci žijú až 6 mesiacov.

Informácie o albume

Najnovšie komentáre

  • Karol Ox 15-Jun-2018 16:52:40 Karol Ox napísal(a) Ďakujem za popis. Pridal som ho aj na stránku druhu.:
  • Vladimír Straka 15-Jun-2018 09:00:28 Vladimír Straka napísal(a) Nový invázny druh na Slovensku, ktorý k nám prenikol asi v rokoch 2015-2017 (Dvořák et all., 2017). Jeho pôvod je v severnej Amerike a Kanade. Kolonizoval už celú západnú Európu. Na Slovensku najvýchodnejší výskyt sme zaznamenali v tomto roku (1.6.2018) pri Modrom Kameni. Vyvíja sa asi v odumierajúcom dreve, lebo…:

Donate

Visitor locations